Всесвітній день тварин

2021-10-04

Всесвітній день тварин, що святкується кожного року 4 жовтня, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їхнього добробуту

Запровадив Всесвітній день тварин в Берліні у 1925 році німецький письменник і зоозахисник Генріх Ціммерманн.

Мета свята полягає у:

сприянні обізнаності людей про тварин, зокрема про загрози, з якими вони стикаються;

визнанні ролі представників фауни у житті людини;

покращенні зв’язку між людиною та дикою природою;

просуванні програми дій задля добробуту видів.

Відзначення Всесвітнього дня тварин – це нагода вчергове нагадати про те, що люди – сусіди та друзі усіх живих істот.

Наші домашні улюбленці

/Files/images/1kl21/т7.jpg/Files/images/1kl21/т5.jpg/Files/images/1kl21/т4.jpg/Files/images/1kl21/т8.jpg/Files/images/1kl21/т6к.jpg/Files/images/1kl21/т7к.jpg

Ми відповідаємо за тих, кого приручили

/Files/images/1kl21/Валентинка.jpg/Files/images/1kl21/ларіна.jpg/Files/images/1kl21/2Анастасія.jpg/Files/images/1kl21/stas.jpg/Files/images/1kl21/co.jpg/Files/images/1kl21/3доб.jpg/Files/images/1kl21/3яц.jpg/Files/images/1kl21/тимофій.jpg/Files/images/1kl21/яцканич настя.jpg/Files/images/1kl21/3шой.jpg/Files/images/1kl21/оля.jpg/Files/images/1kl21/Палисюк.jpg/Files/images/1kl21/Танька.jpg/Files/images/1kl21/Палисюк Іван.jpg/Files/images/1kl21/нестерук каріна.jpg/Files/images/1kl21/сергійко4.jpg/Files/images/1kl21/у4.jpg/Files/images/1kl21/Кузан К.jpg

Треба замислитися про екологічну ситуацію. Адже через зміни клімату, вирубку лісів не тільки гинуть представники фауни, а й зникають цілі види. Саме на плечі людей покладена відповідальність за захист та процвітання майбутніх поколінь представників фауни.

А захищати представників фауни дійсно необхідно, і, в першу чергу, захищати від діяльності людини.

За даними дослідників Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), за останні 50 років популяція тварин у лісах планети скоротилася більше ніж у двічі. Найбільш вразливими категоріями, за спостереженням науковців, є амфібії, наприклад, жаби, а також ссавці, зокрема, мавпи та лісові слони. Скорочення кількості диких видів відбувається через втрату середовища існування, зокрема внаслідок вирубування лісів.

Зміна фауни лісів буде небезпечною – може зникнути здатність лісів зберігати парникові гази, що призведе до жорсткішої кліматичної кризи.

Які тварини от-от можуть зникнути в Україні

В Україні види, що знаходяться під загрозою зникнення, заносять до Червоної книги. Вони підлягають особливій охороні на всій території країни. "Найпопулярнішими" тваринами Червоної книги є наступні:

ЗУБР

Зубр має природоохоронний статус виду – зниклий у природі. В Україні нараховується менш як 200 зубрів. Причини зміни численності - браконьєрство і недбале ведення мисливського господарства.

РИСЬ

Рись визначається як рідкісний вид, в Україні налічується до 500 особин. Найбільше особин налічується в Карпатах. Численність рисі зменшується через деградацію місць існування, фрагментацію ареалу, збіднення кормової бази та браконьєрський відстріл.

Ведмідь бурий

Ведмідь бурий наразі зустрічається в Україні тільки в районі Карпат і вважається зникаючим видом. Кількість ведмедів не перевищує 300 особин. Причини змiни чисельностi: фрагментація ареалу, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів і велике рекреаційне навантаження на них; високий рівень чинника непокою, браконьєрський відстріл тварин.

ЇЖАК ВУХАТИЙ

Статус зникаючого має їжак вухатий. Причина - деградація степових екосистем. На території України цих істот лишилося лише кілька десятків. Причини зменшення кількості тварин - деградація степових екосистем, засадження ділянок псамофітного степу монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиці, бродячі пси).

ГОРНОСТАЙ

Ця тварина в Червоній книзі має статус неоціненого, а її чисельність в Україні невідома.

КІТ ЛІСОВИЙ

Через вирубування дібров щороку скорочується популяція лісових котів. В Україні налічують приблизно 50 особин.

КОРСАК

Корсак має статус рідкісного виду, в Україні зустрічається в Луганській області і не перевищує 20 особин.

ЛЕЛЕКА ЧОРНИЙ

Чорного лелеку непросто знайти у природі - він намагається уникати людей. Загалом в Україні цих птахів приблизно 400-450 пар. Гніздяться вони переважно на Поліссі та у Карпатському регіоні.

ЗАЄЦЬ БІЛИЙ

До рідкісного виду потрапив і заєць білий – чисельність тварин налічує кілька сотень особин. Найбільше їх спостерігається на Чернігівщині та Сумщині.

ЖУК-ОЛЕНЬ, РОГАЧ ЗВИЧАЙНИЙ

До рідкісного виду в Україні відносять і жука-оленя. Він зустрічається рідко, але локально у великій кількості. Зменшення кількості жука пов’язане з прийнятою методикою лісогосподарювання, за якою багато дерев не доживають свого природнього віку. Молоді посадки дерев не придатні для харчування та розмноження виду.

Нагадаємо, дикі коні Пржевальського, які у ХХ столітті були винищені в природі, але збережені в зоопарках, заселяють Чорнобильську зону – там уже налічується до 100 особин.

Кiлькiсть переглядiв: 512

Коментарi